Rezervacije

Moj nalog
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Broj putnika 1
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Air Montenegro ostvario za 5,8 miliona bolji finansijski rezultat i prevezao 397.361 putnika od januara do septembra ove godine

07. novembar 2023.

Nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro je u periodu od devet mjeseci prevezao 36% više putnika i ostvario za 5,8 miliona bolji finansijski rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Uprkos mnogobrojnim izazovima u avio-saobraćaju i rastu inflacije, Air Montenegro je u periodu od 01. januara do 30. septembra 2023. godine uspio ostvariti profit od 3,8 miliona eura, što je za 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno, 3,6 miliona više u odnosu na predviđeni plan za 2023. godinu. U pomenutom periodu kompanija je prevezla 397.361 putnika i tako ostvarila rast u broju prevezenih putnika od 36% u odnosu na isti period prošle godine.

Rast je ostvaren na ukupno 4.712 letova, što je 1.280 letova više nego za pomenuti period prošle godine. Na pomenutom broju letova prevezeno je 105.460 putnika više nego prošle godine.

Pomenuti broj letova ostvaren je na 15 destinacija u redovnom saobraćaju i, dodatno, na 16 destinacija prema kojima su obavljene serije čarter letova. Prema zvaničnim podacima, Air Montenegro na prvom je mjestu po broju prevezenih putnika sa aerodroma u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone 2023. godine, u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija po istoj statistici zauzimala drugo mjesto.

Ljetnju sezonu kompanija je započela pokretanjem čarter letova, po prvi put, prema zemljama Baltika (za Talin - Estonija, Riga -Letonija i Viljnus - Litvanija). Realizacijom čarter letova prema navedenim baltičkim zemljama, kao i Poljskoj (Ržešov i Katovice) i Moldaviji (Kišinjev) prevezeno je ukupno 38.779 putnika. Osim ovih, kompanija je čarter letove sprovodila i prema Tel Avivu - Izrael, Bratislavi - Slovačka, Jerevanu - Jermenija, Kairu - Egipat, La Rošelu/ La Havru/ Kanu/ Doleu u Francuskoj, Gracu/ Beču - Austrija i Berlinu - Njemačka.

Sezonu je obilježilo i otvaranje dodatnih avio-linija, iz Podgorice ka Bratislavi - Slovačka i Sarajevu - BiH, kao i iz Tivta ka Brnu - Češka. Otvaranje ovih linija je doprinijelo ostvarivanju bolje popunjenosti i korišćenju raspoloživih aviona u punom kapacitetu.

Najviše putnika je tradicionalno prevezeno na linijama ka Beogradu, a zatim ka Istanbulu, Tel Avivu, Ljubljani, Parizu, Cirihu, Pragu, Kišinjevu, Bratislavi i Frankfurtu, koji čine Top 10 destinacija u smislu broja prevezenih putnika za Air Montenegro.

Najbolja popunjenost putničke kabine u ovom periodu je zabilježena ka Kišinjevu, zatim Brnu, Katovicama, Pragu, Istanbulu, Ržešovu, Talinu, Tel Avivu, Bratislavi i Viljnusu, koji čine Top 10 destinacija u smislu tzv. load faktora.

Kao nacionalna avio-kompanija, proteklog ljeta Air Montenegro je obavljao i ad hoc čarter letove za reprezentacije, Fudbalski savez Crne Gore (Varna - Bugarska, Viljnus - Litvanija, Budimpešta - Mađarska, Beograd - Srbija), i Fudbalski savez Srbije (Varna - Bugarska, Beč - Austrija), kao i sportske ekipe, Košarkaški klub Budućnost (Kluž - Rumunija), Fudbalski klub Sutjeska (Đirona - Španija).

U cilju zadovoljenja potreba putnika, širenja turističke ponude Crne Gore i doprinosa ostvarivanju sveukupnog ekonomskog rasta države, nacionalni avio-prevoznik će nastaviti da povezuje Crnu Goru sa svijetom i širi svoju ponudu kako tokom ljeta, tako i tokom zimske sezone.

Pregled posljednjih vijesti