Rezervacije

Moj nalog
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Broj putnika 1
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Prvi let Air Montenegra na liniji Podgorica-Rim

15. decembar 2023.

Svečanom ceremonijom ispraćen je prvi let Air Montenegra na liniji Podgorica-Rim u saradnji sa Aerodromima Crne Gore.

Danas je realizovan prvi let nacionalnog avio-prevoznika na liniji Podgorica-Rim. Letu je prethodila svečana ceremonija tim povodom, tokom koje su se obratili predstavnici Vlade Crne Gore, ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, kao i predstavnici kompanije i Aerodroma Crne Gore.

Air Montenegro će počev od danas, 15. decembra, letove ka Rimu realizovati dva puta sedmično, odnosno, svakog petka i ponedeljka.

"Kako je prepoznata neophodnost jačanja međusobnih odnosa dvije zemlje, inspirisana tradicionalno prijateljskim istorijskim i savremenim vezama koje postoje između Crne Gore i Republike Italije, kao i izuzetno dobrim postojećim odnosima između dvije zemlje, danas svjedočimo konkretizaciji strateške odluke ove Vlade - uspostavljanju leta na liniji Podgorica-Rim", istakao je potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, Srđan Pavićević.

Potpredsejdnik Pavićević je kazao da, imajuću u vidu aspiraciju Crne Gore da postane punopravana članica Evropske unije, kao i podršku koju Republika Italija pruža tom procesu, u želji za daljim razvijanjem i jačanjem svih vidova saradnje i jačanja međusobnih odnosa Crne Gore i Republike Italije, pokretanje ove linije predstavlja samo prvi korak ka unaprjeđenju partnerstva dviju zemalja.

"Uspostavljanjem letova za Rim još jednom se pokazuje značaj postojanja nacionalnog avio prevoznika koji u situaciji kada drugi avio-prevoznici odustaju od letova, pokazuje spremnost da održi povezanost Crne Gore sa značajnim tržištima koji predstavljaju potencijal, kako za ekonomsku saradnju, tako i za emitivni turizam", kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Izvršni direktor Air Montenegra, Mark Anžur je kazao da će linija Podgorica-Rim biti cjelogodišnja, sa očekivanim povećanjem frekventnosti u narednim godinama.

"U toku ove godine, u periodu od januara do novembra, ka ovoj destinaiciji prevezeno 39 hiljada putnika. Prema našem planu u toku ove zimske sezone očekuje se da će Air Montenegro ka ovoj destinaciji prevesti oko 4 hiljade putnika, dok je očekivanje da će u toku ljetnje turističke sezone biti prevezeno oko 10 hiljada putnika", dodao je Anžur.

"Otvaranje direktne linije Podgorica-Rim će dodatno približiti Crnu Goru i Italiju. Mi smo bliske države u svakom pogledu, kulturalnom, istorijskom i geografskom, ali to ne bi značilo mnogo bez postojanja direktne povezanosti. Pred nama je veliki izazov, jer ćemo povezivanjem u narednim godinama dodatno politički i ekonomski jačati našu saradnju", kazala je ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsella.

Direktor Aerodroma Crne Gore, Vladan Drašković istakao je da je kompanija Air Montenegro još jednom jasno demonstrirala razliku između razmišljanja koje gaje komercijalne avio kompanije u vlasništvu drugih entiteta i značaja za avio povezanost koji ima nacionalni avio prevoznik, ističući da Air Montenegro nije samo kompanija već i dio ukupne crnogorske infrastrukture.

"Tako su još jednom pokazali da nijesu motivisani isključivo kriterijumima profitabilnost, već da razumiju svoju ulogu u razvoju strateškog interesa države. U tom smislu želim im puno uspjeha i spremni smo da im pružimo svaku moguću pomoć u okviru mogućnosti Aerodroma Crne Gore", kazao je Drašković.

Svečani doček, kojem su prisustvovali predstavnik aerodroma, Ivan Bassato, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Italiji, Tullio Ferrante, ambasadorka Crne Gore u Italiji, Milena Šofranac Ljubojević, upriličen je i u Rimu u saradnji sa aerodromom Leonardo da Vinci - Fiumicino.

Pregled posljednjih vijesti