Rezervacije

Moj nalog
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Broj putnika 1
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Saopštenje za javnost konkursnog žirija za izbor loga brenda Air Montenegro

30. maj 2021.

LOGO STOJI ČVRSTO NA ZEMLJI,
JOŠ BOLJI JE U VAZDUHU

Kompanija To Montenegro je konkursom za logo brenda Air Montenegro sačuvala znak Montenegro Airlinesa  iz 1995. godine, autora arh. Đorđa Markuša (1935-2011), kao svojevrsno kulturno nasljeđe Crne Gore. Uz vođenje stručnjaka iz kreativnih industrija i stručnu garanciju Fakulteta vizuelnih umjetnosti, avio-kompanija je početkom aprila objavila konkurs za novi logo koji će se bazirati na redizajnu naslijeđenog znaka.

Javni konkurs (dostupan na ovom linku: https://www.gov.me/clanak/javni-konkurs) je raspisom postavio jasne ciljeve, pravila i uslove. Ovaj konkurs je jedan od rijetkih koji je pored inspirativne teme učesnicima obezbijedio i motivišući nagradni fond, uporediv sa najboljim esnafskim praksama u regionu, a koji podrazumijeva otkup loga sa priručnikom i licence za nesmetanu upotrebu. Kompanija To Montenegro je ovim konkursom ponudila stručnoj javnosti smjernice za unapređenje konkursnih standarda u kreativnim industrijama.

Konkurs je takođe postavio i vrlo specifične i ograničavajuće instrukcije, kako bi nasljeđe bilo sačuvano, dominantno plavim koloritom, ali prvenstveno formom: Redizajnirani znak mora zadržati dovoljno elemenata vizuelnog koda izvornog znaka MA kako bi zadržao generativnu vezu sa njim (glava orla u profilu, sa pogledom u smjeru leta, predstavljena iluzijom jednog poteza) i sl.

Rezultat tako pripremljenog i sprovedenog konkursa je logo (dizajn sistem) kao snažna osnova za izgradnju brenda Air Montenegro u godinama pred nama.

Autorsko djelo dizajnera Maksima Arbuzova u potpunosti odgovara ciljevima konkursa, jer je sačuvalo žilavost izvornog znaka i dodalo mu savremen lik i medijske kvalitete, koji će biti trajna podrška brendu. Autorstvo je potpuno, pa i nad namjenski oblikovanim slovnim ispisom, koji kao takav ne ostavlja nikakve dileme u pravnom prometu.

Poseban kvalitet izabranog rješenja je simbolički zapis specifičnosti crnogorskog neba i podneblja. To je uprošćena slika u kojoj se ogleda bogati ptičji fond, raskošni reljef i pitoreskno nebo, koje svi tako volimo. Pored kultnog orla kao svojevrsnog nacionalnog simbola Crne Gore, prekidom linije smo dobili i pticu koja prelijeće planine, more, jezera i rijeke, bilo noću, danju ili u osvit zore. Logo je čulna poezija koja samo čeka na adekvatan medijski nastup.

A medijski nastup je već počeo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Logo će sa aviona dočekivati i ispraćati putnike. Logo jednako funkcioniše i sa blizine i sa daljine. Logo je svojim grafičkim mutacijama obezbijedio prodornost kako u vrhunskim tako i u tehnologijama siromašnije reproduktivne moći. Logo se može štampati, projektovati, šiti, gravirati, izlivati, animirati, ozvučiti...

Dostavljena ideja primjene dodatno dokazuje kvalitet ovog rješenja. Autorova interaktivna prezentacija je dostupna na sljedećem linku https://readymag.com/maksimarbuzov/2820300/21/.

Žiri je zbog svega navedenog, uz punu saglasnost članova, izabrao ovaj logo kao čvrsti oslonac brendingu nacionalne avio-kompanije.

Moramo istaći i da smo se kao žiri radovali svakom susretu i argumentovanom spajanju naših mišljenja, stilova i afiniteta. Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa, kao i porodici Đorđa Markuša koja je prepoznala naše namjere. Sa stalnim prisustvom njegovog orla imali smo još jednog i to najznačajnijeg člana žirija.

ŽIRI U SASTAVU:

  • član naručilac: Predrag Todorović
  • stručni član: Goran Ćetković
  • stručni član: Miloš Milošević
  • stručni član - garant: prof.mr Nikola Latković Late, MFA
  • stručni član: dr Bojana Femić Radosavović
  • član naručilac: Filip Radulović
  • član osnivač: Draško Lončar

Pregled posljednjih vijesti