Rezervacije

Moj nalog
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Broj putnika 1
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra

10. jun 2023.

Prije dvije godine, odnosno 10. juna 2021. godine, nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je realizovao prvi redovni komercijalni  let na relaciji Podgorica - Beograd.

Prvi čarter koji je od Podgorice do Sarajeva prevezao Fudbalsku reprezentaciju Crne Gore bio je 01. juna 2021. godine, a od osnivanja smo zvanični prevoznik Fudbalskog saveza Crne Gore, brojnih sportskih ekipa i sportskih saveza iz države i okruženja.

Želeći da ukažemo pažnju našim putnicima i zajednički obilježimo jubilej, danas smo na svim avio linijama koje obavlja "Air Montenegro" organizovali nagradnu igru.

Naime, putnici na današnjim letovima su bili u prilici da izvuku vaučere, od kojih je na svakom letu jedan dobitnički, čime ostvaruju pravo na jednu povratnu kartu na avio linijama "Air Montenegra", po sopstvenom izboru.

Podsjećamo da je nakon pauze od gotovo 6 mjeseci poslije obustave letova prethodnog Nacionalnog prevoznika krajem 2020. godine, "Air Montenegro" uspostavio redovan saobraćaj 10. juna 2021. godine.

Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra
Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra

Izazovno i zahtjevno je u prethodnom periodu bilo uspostaviti povjerenje kod putnika i partnera, ali se ipak uspjelo zahvaljujući profesionalizmu i maksimalnom zalaganju zaposlenih. Takođe, u tom periodu su bila aktuelna brojna ograničenja za putovanja zbog pandemije Covid-19, što je dodatno otežavalo poslovanje, pa smo jedna od rijetkih avio kompanija koja je osnovana u Evropi i svijetu u toj kriznoj godini.

Tokom prve godine poslovanja saobraćaj je u najvećem djelu obavljan samo sa jednim avionom u floti, E95 sa 116 sjedišta i prevezeno je oko 110 hiljada putnika na 5 destinacija u redovnom saobraćaju, odnosno ka Beogradu iz Podgorice i Tivta, Banja Luci, Ljubljani, Frankfurtu i Istanbulu. Realizovane su serije čarter letova za Jerevan i brojni ad hoc čarter letovi.

U narednoj 2022. godini saobraćaj je obavljan sa 2 aviona E95 u toku čitave godine, uz dodatni zakup aviona A320 sa 180 sjedišta u periodu od 6 mjeseci ljetnje sezone kada je prevezeno oko 360 hiljada putnika. Redovan saobraćaj se odvijao ka 11 destinacija. Osim letova ka destinacijama iz 2021. godine započeto je saobraćanje ka novih 6, Cirihu, Parizu, Nantu, Lionu, Kopenhagenu i Pragu, kao i serije čarter letova.

Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra
Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra

Danas, dvije godine nakon prvog komercijalnog leta, u vlasništvu kompanije To Montengro su 2 vazduhoplova Embraer 195 registarskih oznaka AOA i AOB i iznajmljeni Embraer 190 registarske oznake UR - EMA kompanija Wind Rose i Airbus 320 registarske oznake LYFJI kompanije Heston airlines.

Redovan saobraćaj se obavlja na 14 destinacija, ka svim destinacijama iz prethodne godine su nastavljeni letovi.

Naime, nacionalni avio prevoznik Air Montenegro u toku ove godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banja Luci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, koje je obavljao u prethodnoj godini i po prvi put prema Bratislavi, Brnu i Sarajevu.

Pored novih čarter letova za zemlje Baltika, koji saobraćaju sa aerodroma Tivat ka Rigi, Vilnusu i Talinu, iz Podgorice imamo nove čarter letove za Ržešov u Poljskoj. Serije čarter letova obavljaju se, kao i prethodne godine, ka Jerevanu, Kairu i Katovicama, u periodu od juna do septembra, dok se sa čarter letovima iz Tel Aviva započelo u martu i trajaće do oktobra tekuće godine.

Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra

Za ovu punu sezonu smo iznajmljivanjem 2 vazduhoplova nadomjestili aktuelnu tražnju na tržištu, čime smo prevazišli izazove I ispunili očekivanja partnera, putnika I privrede, imajući u vidu da je pred nama visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države.

Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je u periodu od 10. juna 2021. do početka juna ove godine na preko 7 i po hiljada realizovanih letova u redovnom i čarter saobraćaju prevezao oko 615.000 putnika uz prosječnu popunjenost aviona od 65,92%. Ukupni prihodi od tarifa su 52 miliona eura.

Sadašnje stanje prodaje kapaciteta, popunjenost letova i srednja prodajna tarifa potvrdjuju optimizam da će ovo biti rekordna godina u poslovanju nacionalnog prevoznika i da će plan od blizu pola miliona prevezenih putnika biti ostvaren, što je preko 100.000 više putnika u odnosu na prethodnu godinu.

U okviru strateškog razvoja i komercijalne politike kompanije To Montengro planiran je budući dinamičan razvoj koji, između ostalog, podrazumijeva nabavku novih vazduhoplova, širenje mreže destinacija i baze stabilnih klijenata - putnika.

Pregled posljednjih vijesti